Posts

Showing posts from January, 2017

Sup Ikan Marvellous

Image
Salam..

Hai weekend2 ni teringin nak makan sup ikan pulak.
Bosan sangat dok hadap makanan kat cafe setiap hari.
Pastu jarang dapat makanan yg menepati selera kita. So, alang-alang dah balik umah weekend ni, end up kita buat resipi mudah tapi enak.

Cam biasa, kebanyakan resipi-resipi ni adalah turun temurun dari mak aku.
Selalunya resipi mak ada cukup rasa, masam masin manis bercampur-aduk. Terbaiklah. In fact, kalau mak goreng telur pun kita rasa sedap kan kan.
Cuma kadang-kadang aku memandai ubah sendiri resipi2 beliau..hiks



Ni lah hasilnya. Berselera aku makan.

Bahan-bahan
Ikan baung (dipotong 3 atau 4 potong. Nak guna ikan lain pun boleh, aku suka ikan ni, heh)Air (cukup untuk 2 mangkuk)Tomato sebiji (dipotong kecil)Bawang merah sederhana besar 2 ulasCili padi 2 ketuiAsam keping (2 keping)Garam/ Gula/ perasa makananDaun selasih 4-5 helai (dihiris halus)
Cara Masak

Mula-mula tumbuk cili padi dan bawang merah sederhana lumat. Masukkan air ke dalam periuk, kemudian masukkan kepingan ikan…