Posts

Showing posts from 2015

Cerita Tamil lagi -Velayudham

Image
Hai hai Ni alkisah sebelum midterm hari tu. Aku sempat tengok movie Velayudham (superhero), sambil2 godek bahan dari tenet. Nak habiskan cite tu ambik mase 2 hari. eh bukan sebab cite tu panjang sangat. tapi banyak benda nak setelkan. pergi kelas then balik tu sambung tengok lagi sambil lipat kain, erkkk complicated!
okayla, cite ni lakonan Vijay klu tak silap. die ni memang best kalau berlakon filem. hebat gituh. pelakon wanitanya termasuk Hansika Motwani, Genelia, and Saranya. 
cerita die...pasal sorang abang yg terlalu sayangkan adik perempuan dia n sanggup buat apa saja demi adik die. lagipun parents dorang da xde da. walaupun kena keji, kena maki, kena marah ngan penduduk kampung, tapi si abang tetap pertahankan adik dia. 
wartawan atau pemberita yg siarkan berita pasal terrorist akan dibunuh oleh penjahat. so dlm cite ni ada seorang wanita dan beberapa wartawan lelaki telah dibunuh. tapi, wanita tu tak mati. dan dia bersumpah akan ada seorang wira/hero akan datang selamatkan neg…

Sotong Masak Kunyit Prap Prap Suka Hati

Image
Assalamualaikum
Jalan-jalan blogwalking tadi, then teringat psl resepi baru aku try last week.
Actually ni resepi dr bestfren aku...
tapi aku da tukar sket ikut kesesuaian, maklumla aku tak leh makan pedas sgt. nanti perutku mengamuk uols

okay berbalik kepada tajuk entry kali ni, kenapa namanya cenggitu?
hahaha, sebabnya kita memang masak ikut suka hati.. tp hasilnya boleh tahan, yummy2.

resepi sgt mudah and simple bagi yg baru bjinak2 nak belajar masak. eh, xpandai masak tak ape, janji kita rajin mencuba. lama2 hebatla tu. kan kan...

Bahan2 untuk diperap:

- 1/2 kg sotong yg sudah disiang dan dpotong cincin
- serbuk kunyit 2 sudu
- cili boh 1 sudu
- kicap masin 1 sudu
- kicap manis 1 sudu
- ajinomoto secubit
- garam dan gula secukup rasa



Bahan2 di atas perlu diperap sekurang-kurangnya 1/2 jam sebelum dimasak

Bahan2 untuk ditumis

- bawang putih 3 ulas (dihiris halus)
- bawang merah sederhana besar 2 ulas (dihiris halus)
- cili padi 2 (dipotong kecil2)
- serai 2 ikat (diketuk)

Cara masak:-

M…

Wordless Wednesday

Image
I'm tired...seriously
Just let it flow, flow and flow

Tips Tidur Berkualiti

Image
Assalamualaikum

malu-malu pula nak post entry baru.
kelakar rasa. tau tak sebab ape?
sebab aku baru bangun tidur, then tiba-tiba rasa nak
kongsi pengalaman tidur tadi...haha motiffff?????

okaylah
perasan tak, ramai orang duk merungut pasal rezeki???
asal rezeki susah nak masuk?
kenapa rezeki sempit?
kenapa tak cukup duit?
bla bla bla...

cakap pasal rezeki, sedar tak kita bahawasanya tidur yg berkualiti juga merupakan salah satu rezeki yg kita tak pernah nak ambik kisah? (ayatttt kemain lagi)

perasan tak kita, semakin kita sibuk, semakin payah nak lelapkan mata?
perasan tak bila kita makin meningkat usia, kita akan hadapi masalah sukar tidur malam atau istilah femesnya --- insomnia. apesal la aku asyik terkeliru dengan amnesia??hahah nampak sangat jarang guna term ni..mih3

berbalik pada topik asal...
pernah tak kita terfikir kenapa bayi atau anak kecik senang je lelapkan mata?? jawapan tipikal, ala baby manade masalah. ok fine, manade manusia yg takde masalah dalam dunia ni kan. tapi a…

Sad Wednesday

Image
Nothing to say much...
It's 1st of April
Starting a new month with a gloomy face

In fact, i'm feeling so blue today...definitely an unwelcome obligation!!

Me, neither an expert nor an economist, but from my point of view, they should not implement this GST yet.

why???

okay, if they are undoubtedly saying this tax will boost up our economy, then show us how...

I think, at least
...
...
...


give a trial period, so that we can see whether the government could proceed and implement this GST.Wait, lets try to educate us about GST (not merely thru video clip or a full list of GST exempt items or whatsoever), BUT from every aspect such as the banking area, household items, groceries, automotive, business, and in general. so we can understand....(pity those pakcik makcik whose still dont have any idea about this issue)The most important thing is to educate those who are involved in GST implementation. Some of them not really understand and know what are they doing, just following the…

I Fine Thank You... Love You (Review)

Image
salam

lama aku x spend masa untuk my siblings. last week pun sempat balik umah 1 hari je, sangat tkejar-kejar nak siapkan keje...

pastu rasa cam rindu sangat kat family (padahal aku balik umah setiap minggu hokay)

then my sis ajak tengok cite ni I Fine Thank You... Love You
suddenly teringat my coursemate ade cite pasal movie ni. dia cakap best. so aku pun teruja nak tengok.

pegila kami 4 beradik.





 I was so impressed with the leading actress Preechaya Pongthananikorn - who spoke English very well and has a great accent tho, I thought this is one of their strategies to bring this film to the international level---i guess so. She looks absolutely stunning and resembles Korean actress, nice nice

And the leading actor- Sunny Mehta Non Suwan, Oh Emm Gee, he was soooo gorgeous and looks like a Filipino actor- Dingdong Dantes. (but handsome lagi die ni)

even the supporting actors/actress did a good job as well. i  was laughing so hard like a crazy woman,

and at some part I even stood up for …

Kerabu Sotong terbaik!!!

Image
Assalamualaikum..
woot woot lama tak update blog... biasa la, banyak komitmen kunun2nye...
hehe, so hari ni aku sedang berhoyeh2 kat umah sempena cuti mid sem.. tapiiiiii
cuti mid sem bukan tiket aku untuk bergumbira.  banyak lagi perkara aku nak kena selesaikan. adesss
even tho aku bz, tapi still ada masa untuk asah skill masakan aku..wahaha
mak tanya nak masak ape hari ni, ada sotong tu ha...nak masak sambal ke??? aku pun watla muke jerk...
"mak, bosanla asek makan sotong masak sambal, ape kata kita masak benda lain lak"
"haih sukati la, mak nak sambung menjahit ni, pandai2la kamu masak ye.....trettt trettt tretttt (bunyik mesin jahit mak aku)
hahaha orait mom!!!
lalu aku pun gi capai henset, skrol atas skrol bawah, then terjumpa la beberapa website pasal kerabu....
waaahhhh, masak kerabu pun syok nih!!!
tapi aku gubah sikit bahan2 utk kerabu sotong nih, ikut citarasa masing2 la kan...
so ni bahan2nya :-
sotong (1/2 kg)air perahan limau nipis (2 biji pun boleh)bawang …

Tersenyumlah Wahai Hati yg Bersedih

Image
Assalamualaikum...

nak share 1 video dari mohamednaqib

sedih rasa...

terasa kerdilnya kita sebagai hamba Allah

jom la tengok video ni


Mini Giveaway Jom Jawikan cogan kata ini.

Image
salam...

wah, bagusnya contest dari blog cikgu ieta ni...

jawikan cogan kata yg diberikan..hihi






saja nak try ejaan jawi yg terbaru.

maklumla dulu aku membesar dengan ejaan jawi lama...

so agak banyak perbezaan di situ...

kadang2 kita rasa dah betul dah kita eja tu, tapi salah la pulakkk

pembaharuan demi pembaharuan dilakukan untuk selaraskan ejaan jawi dengan ejaan rumi.

sekurang-kurangnya kita akan lebih alert dgn ejaan baru ni kan kan kan..

cakap banyak pun xgune...

so, amacam..

jom la kita sahut cabaran cikgu ieta kita ni...yok2,


Jawapan saya:-
                                                          1. Berhati-hati di jalan raya                                                               برهاتي-هاتي د جالن راي
                                              2. Patuhi peraturan jalan raya                                               ڤاتوهي ڤراتورن جالن راي
                                3. Ingatlah orang yang tersayang                 ايڠتله اورڠ يڠ ترسايڠ
                        …

Wordless Wednesday

Image
salam alaik














mari bersyukur =)

Kisah Duit BRIM 2015 dan Baucar buku

Salam 
saya nak cerita ni pagi tadi tengah buat esaimen gatal tangan check cimbcliks tengok-tengok balance bertambah..opocot teruih duduk tegakkan badan
cek, cek, cek.. ohowww bantuan BRIM rupanya syukur alhamdulillah aku da kesempitan wang hujung2 bulan ni okla tu kan semalam aku murung  sebab sebab sebab fikirkan aku dapat baucar buku
bukan aku tak sudi tapi aku lebih banyak luangkan masa dgn buat research buku-buku sekadar jadi peneman sebelum tidur belek2 kulit buku, letak balik nak baca ke tak nak nak ke tak kalau baca takut habis 1 buku tu kang kalau tak baca... krik krik krik
tak sampai hati la pulak... (berazam dlm hati akan baca buku esok, insyaallah kalau aku masih dpanjangkan usia)
pssstt...buku kesayangan aku buat masa sekarang ni - - - CATATAN MAT LUTHFI

Minat Cerita Tamil

Image
hai hai hai selamat petang....
weee aku baru pas layan cerita Tamil yang baru diupload ke youtube beberapa hari lepas. cerita 2014.
cam tertanya-tanya la best sangat ke cerita tamil ni, sampaikan da cecah 1 juta viewers dalam 6 hari???
iissshhhh musykil aku. godek2 komen orang, ramai cakap best. aku memang pantang bab2 camtu.
tajuk ceritanya YEVADU. oh ye sebab utama nak tengok cerita ni sebab ada AMY JACKSON. hehehe suka tengok dia, lawa sangat.
sebelum ni aku penah tengok dia berlakon dalam cerita EKK DEEWANA THA. ni antara cerita dia yang pertama. memang agak kaku sikit dia berlakon masa ni. banyak komen negatif berbanding positif. tapi bagi aku, aku sangat2 suka jalan cerita dia yg boleh buka mata orang pasal perkahwinan blainan kaum, puak, bangsa, budaya bla bla bla....

Amy ni dia seksi sikit, sebab keturunan British, makanya tak pelik la kan kalau pakaiannya agak mencolok mata. Filem kedua Amy, I, aku tengok kat wayang ngan adik aku. Well org usha pelik sebab ktorg berdua je pa…

Wordless Wednesday

Image
Assalamualaikum...

:::what a hectic week:::









Perginya Seorang Ulama' Terulung Tok Guru Nik Aziz

Image
Salam 
Sayu rasa, pilu...hiba... macam-macam perasaan datang bila dapat tahu berita pasal Tok Guru telah meninggal.
Aku tengah minum, sambil dengar IKIM, tiba-tiba terus tersedak!!!
Aku capai handphone, pastu terus tanya adik2 aku. Aku nak dapatkan kepastian. Lambat pulak dorang reply, aku pun tengok FB. 
Maklumlah FB lebih pantas dari TV3, Astro Awani, Bernama, CNN sume. Ramai "freelance reporter" kat dalam FB nuh.


Berlinangan airmata tatkala mendengarkan bait-bait doa dari Ustaz Syed Norhisyam, suara Ustaz pun
dah serak-serak basah, menahan sebak. Kemungkinan terkilan sebab tak dapat menghadiri majlis pengebumian dan memberikan penghormatan kali terakhir untuk Tok Guru kesayangan ramai. Mana 
mungkin ada pengganti Tok Guru buat masa ini. Kata-kata Ustaz Syed masih aku ingat, 
Allah menarik ilmu kita dengan mengambil (mematikan) para ulama' Allah Allah Allah...

Alangkah damainya melihat pemergian Tok Guru diiringi dengan laungan takbir dan doa oleh seluruh umat Islam.
A…

Wordless Wednesday

Image

Tips hadapi temuduga berkesan

Image
salam 
hai hai...
masing-masing buat apa tu? kalau graduan yg baru habis belajar, mesti dok sibuk intai2 kerja dekat jobstreetOhjobjenjobs dan lain-lain sumber lah. kita boleh try tanya kwn2, mane la tau ada kerja kosong dekat company dorang. kalau tak tanya, maka kita yg rugi, kan kan??
ok la, nak cerita banyak pun tak guna. berlambak tips yang kita boleh dapatkan.. juz google je. ada sesetengah tips tu sangat membantu. tapiiiiii tu semua bergantung pada interviewer kita nanti. kadang2 dorang dapat teka apa jawapan kita, sebab tu dorang saje nak test..test..test..
lagipun tak guna dok hafal jawapan2 yg kita dapat kat google tu kalau kita terlalu nervous. relax..okay jom usha tips2 yang cool tuh. check it out!!!

Tahu position apa yg kita apply, jangan main hentam apply je asalkan boleh. buat research sikit pasal company yang kita apply tuuu. nanti takde la kita terkial-kial bila ditanya pasal background company dorang, baca sikit pasal visi, misi, kejayaan dorang, latest news pasa…
Image
Salam...

 Selamat pagi, صباح الخير, 안녕하세요, おはよう, நல்ல காலை, 早安, chào buổi sáng, Good Morning,


tetiba tergerak pulak nak belajar ucap "selamat pagi" atau greetings dalam pelbagai bahasa yg ada dlm dunia ni.

bukan apa, saje je konon nak buat orang terkejut. miahaha..


 takla, kisahnya camni, masa dalam kelas tadi, aku berkenalan dgn seorang gadis comey lotey, Shahnoza namanya and dia berasal dari  Uzbekistan. Lawa sangat, terpegun aku sekejap. ecehhh

Aku pun tegur dia, then kitorang borak2 jap, pastu dia offer nak kasi pinjam buku and slide subject Advanced Quantitative Method. waaaa bestnye....

pastu pastu mata aku pun melilau ke kiri ke kanan, ke depan ke belakang,...haiiii

mana student dr Malaysia ni..takkan aku sorang je oiii..oiii

then, ada la dalam 3 4 orang students local masuk. aku rasa dorang ni ex-uia. hehe..

lega sikit sebab ada geng. tak lama tu, sorang gadi lagi melangkah masuk ke kelas. dak laki kat depan aku tegur dia, yayyyy dia dr Malaysia. woahh kemain hepi lag…

Wordless Wednesday

Image
yeahhhhhh!!!!

First Adv Quantitative Methodology class =)

Image
Assalamualaikum dan selamat malam

hehe konon-konon nak tunjuk rajinla dok belek-belek nota yg aku salin dlm kelas hari tuuu..hampeh tak paham apepun tengok tulisan sendiri..miahaha

so far, Sir aku memang best and klaka orangnya. dia pandai amek hati student. maklumla, blaja bab mengira ni kena fokus betul2. kalau tak abisla. dah la cume 2 ke 3 orang je student dalam kelas tu amek course sama ngan aku..wuaaaaaaaaaaa

then cam biasala, sume kiri kanan dak foreigner, mane kawan2 aku ni??? tak jumpa pun!!!

finally sorang gadis muda dok sebelah aku. dia daripada uia kuantan. amek maths pastu minor finance. yeayyyy..finally ade kawan!!

susahnya la nak jumpa kawan yg betul2 kawan sejak masuk sini. life postgrad dah tak sama macam life masa undergraduate dulu. dulu kawan bsepah kiri kanan, kat mana2 pun ada kawan. sekarang ni masing2 dengan hala tuju sendiri..ishhhhhhhhhhhhhh

kenapa??
kenapa??
kenapa??

okla berbalik pada kelas aku tu, kelas aku sume petang smpai malam, berhenti jap utk solat m…

Jom Detox!!!

Image
Salam

hari ni tergerak nak kongsi tips buat detoks yg sangat2 mudah. memandangkan ramai lak tu nak try, so aku nak cerita sikitla pengalaman aku berdetox nih.

dulu penahla aku try minum teh detox. hasilnya takdela memuaskan sangat. setiap hari tpaksa ulang alik ke toilet. kalau dok umah je takpe. ni kat tempat keje, takkan nak ulang alik gi toilet lak kan. nanti ape lak bos cakap..heheh. tak lame pun minum teh detox tu, lebih kurang 2 bulan camtu je. harga dia leh tahan la.. so so

ingat tak entri pasal kisah jerawat aku yg kronik tuh??? hahaha memalukan.
haa, Dr yg sama sarankan aku wat detox ni. katanya tak susah pun, antara nak ke taknak, tu je.
caranya dia suh perah lemon/limau ke dalam air masak yg kite nak minum. xyah banyak, sikit pun cukup. haa tapi ingat, avoid gula yer...bukannya apa, penat2 je wt detox tapi taruk gula pulak.


Cara-cara buat detox:-




okay da siap, senang kan??? biasanya aku gunakan separuh je lemon tu, taknak masam sangat nanti sakit perut. pastu kalau terlebih…

Outing

Image
Salam

Halu2. Alhamdulillah masih diberi kesempatan utk bernafas dan menaip entri baru. huhuhu Semalam aku sempat meluangkan masa utk bff aku. Temankan dia ke ofis SUK kat Shah Alam nun. udahla jauh, kami lak tak tau jalan nak ke sana. hahaha nasib baik ada Mr Waze. tengok ni..kitorang sempat selfie sebelum keluar dari kereta. mih mih mih

amacam..comel tak kitorang?? tak nampak cam berusia pon kan kan kan?? opss terlebih suda.. Lepas dah setel semua urusan, kitorang pun singgah ke klcc. Tempat kami selalu date mase muda2 dulu. Banyak topik yg kitorang borakkan. rindu sangat saat2 mcm ni. lepas dia da kawen, kitorang da jarang jumpa. yela masing2 bz ngan hal sendiri. Erm.. rindu sorang sahabat pd sahabatnye, memang tak dapat nak diungkapkan. kadang2 rasa sedih. dulu kami sangat rapat. biasala kawan2, walau jauh mana pun kita berlari, kalau dia mmg kawan sejati, dia mesti akan datang pd kita 1 hari nanti. aku bangga dapat kenal ley. ktorang kenal sejak form 2. ye aku paham, tak semua…

Mulut Manis, sweet sangat3

Image
waaaahhhh, lawa la ko hari ni... wooowww cantiknye beg baru ko... huiyoooo handphone baru lagi canggih, ko punya taste memang terbaek!!!!
Sweet kan ayat2 camni...siapa yg tak suke bila ada orang puji kita. kembang kempis hidung ni hah sampai tak dapat nak sorokkan..hahah.
kadang2 kita dapat bezakan antara pujian ikhlas atau pujian yg dbuat2. Pujian ikhlas buatkn kita menghargai setiap bait2 pujian tu.. taaapiiiii pujian tak ikhlas atau bahasa kasarnya pujian utk bodek memang susah kita nak kesan. 
ada orang memang hobinya memuji orang dgn harapan orang akan termakan pujian dia.  so senangla nak bodek orang kannnn..







aku??? hurm tak tahu nak cakap macammana, puji orang bila kita betul2 rasakan orang tu patut dpuji. sebabnya, kalau kite puji tak bertempat, kang tak pasal2 orang tu salah paham pula. tak pun dia akan bangga diri, atau apa2 jela. if pujian tu mberikan kesan yg baik, takpe jugak. lagipun xbaik jadi hipokrit, cakap yg benar supaya sekurang2nya orang tersebut dapat perbaiki s…

Welcome!!!

Image
yayyy!!!

Selamat datang ke belog kami yg tak berapa nak comey ni...
Tahun baru, azam baru, maka buat blog baru...
bukan ape, saje je nk buat comeback.hahaha

okay la, malas nak bebel panjang2, dlm blog ni aku akan kongsikan serba sedikit cerita tentang aku, ceritakan pengalaman yg aku lalui sepanjang hidup ni...takde la banyak sangat pengalamannya, hihi.
haaa, tak lupa jugak aku akan kongsikan petua, tips dan resipi yg aku tau n yg aku amalkan dalam
kehidupan seharian. ayat poyo je kan.
tapi takpela, yg penting pembaca boleh dpt sedikit input dari ape yg bakal aku kongsikan nanti.
hehehe..

Sempena tahun baru ni, aku berazam nak tunaikan azam tahun lepas, lepas dan lepas yg tak tertunai lagi,,,
senang je nak listkan azam kite, tengah baring pon leh dok wat draft..hangat2 tahi ayam sangat!!
tapi nak tunaikan tuuuu,,banyak nau dugaan n cabarannya.
tapi hidup ni mestila kena ada impian kan..
mana boleh hentam keromo je,

paling penting, kita sendiri yg tahu had kita, sama ada kita mampu ata…