Posts

Showing posts from 2016

Selamat Tahun Baru 2017

Image
Salam...
Selamat Tahun Baru 2017. Tahun baru bermakna kita semakin menginjak usia. Sedarkah kita? Entahla, kadangkala sedar, kadangkala kita leka, alpa... Soalan wajib sejak dari zaman sekolah rendah dulu "Apa azam awak tahun ni?"
I see, dulu kita sentiasa pastikan kita ada azam Kalau tak, malu lah dengan kawan-kawan Tapi kan, apa gunanya ada azam kalau kita tak berusaha untuk merealisasikannya? Haa, sebab tulah kalau nak tetapkan azam, pastikan azam tu relevan dan boleh dicapai
Azam ni tak wajib pun tapi, Pentingnya azam ni untuk kita memajukan diri sendiri, untuk lebih berusaha untuk mencapai kejayaan dalam pelbagai lapangan. Tanpa azam, kita akan berasa selesa berada di takuk yang sama Sedangkan kita digalakkan untuk mengubah nasib kita sendiri hari demi hari
Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS.13:11
Bunyi macam complicated kan? Taklah complicated sangat.
Tahun 2016 adalah tahu…

Wonderful Trip to Surabaya- Day 1

Image
Assalamualaikum Entry kali ni nak cerita pengalaman aku dan kawan2 MSc Marketing ke Indonesia. Actually kitorang masuk pertandingan Business Model Competition (BMC) yang berlangsung di Universitas Brawijaya, Malang, Indonesia. So, nak dijadikan cerita, takde flight yg direct ke sana (sebab kitorang g ngan Air Asia). Makanya, terpaksa la lepak sehari kat Surabaya. Plan awalnya nak berjalan 2 hari kat bandar Surabaya tu. Tapi sebabkan ada sumting terjadi kat Terminal Soekarno Hatta, maka terpaksa menuju ke Jakarta. Then, kitorang tunggula kat sana. lebih kurang 2 jam. Yang bagusnya, waktu kitorang tengah tunggu dengan muka boring, dorang provide roti and air....wuaaaa terharu, nak nanges. Pastu flight pun berpatah balik ke Surabaya. Separuh hari da habis gitu je. Kita da rancang macam2 but, indeed, He is best of planners. 

Muka happy kan...masa ni pencuci muka skrub kena rampas even tak sampai 100 gm. Takpela, dah takde rezeki. Balik nanti kita beli lain laahhhh.




Dalam pukul 4 ke 5 cam…

Cendawan Goreng Tepung Lazat

Image
Salam..
Hai selamat berhujung minggu. Selamat menyambut hari natal kepada sahabat2 yg beragama Kristian.

Well hari ni macam biasa la. Tekak mengidam nak makan cendawan goreng tepung lak. Siap termimpi2 tuh. Aduhai. Dulu aku rajinla buat resipi ni sebab adik2 aku suka sangat2. Cara nak buat simple tapi memerlukan sedikit kesabaran.

Ok ni bahan2nya:-

1. Cendawan tiram 1 bungkus
2. Telur 2 biji
3. Tepung goreng ayam Kentucky




Mula-mula sekali, basuh cendawan dan tos kan.
Kemudian masukkan cendawan ke dalam mangkuk yang berisi telur (telur yg dipukul) 

Haaa gini la rupanya. Lepas tu golekkan dan taburkan tepung goreng pada cendawan2 tadi. Jangan gaulkan sebab nanti tepung jadi berketul2.

Saya gunakan tepung ni..hiks. Masukkan tepung sikit demi sedikit. Sebabnya kalau ada balance, boleh simpan and digunakan next time.
Sambil2 tu boleh panaskan kuali, masukkan minyak. Agak2 da panas, gorengkan cendawan yang bersalut telur dan tepung tadi.
Goreng dengan api sederhana sehingga warnanya bertuka…

The Garage KL

Image
Salam... Hai2. nak share sket pasal cafe hipsturrr yg di viral2kan tuh, best ke...hee, nak jugak usha cane la tempat tu kan.
So, malam tu lps bbuka n tarawih, aku and aman gi la ngeteh kat sana. takde la jauh sangat dari lokasi kitorang. if korang nak tau, cafe tu betul2 depan Restoran Istana Bambu. 
Heee, Dulu kitorang penah celebrate besday kat sana...best2, suasana yg syok, makanan pun not bad, harga okla, affordable and recommended sangat. 
okay, mcm tukang promote lak aku ni, de dapat komisyen tak agak2? heheh
ok da sampai, memang lain dari yg lain la layout cafe ni. ada stage, perhaps utk orang perform kot. tempat ni kire sesuai la nak santai2. borak2. gusip2. 
memandangkan kitorang masih kekenyangan, maka kitorang decide nak minum jela, and aman kepingin nak mkn nutella cheese cake, silakan makcik... byk benda kitorang borak kan. minum2 smpi kembung perut, then kami decide nk balek. mybe next time akan spend masa lama sket kt sini. environment boleh tahan.. baiiiiii






Salam Ramadan

Assalamualaikum...

Salam Ramadan buat semua umat Islam di seluruh pelusuk dunia.
Diam tak diam, da 15 hari kita semua berpuasa. kejap je kan.
Ada yg serius lakukan ibadah, ada yg juz biasa2 dan ada yg juz main2 dan takde lakukan apa2 perubahan dlm bulan yg mulia ni. Aku pulak? cuba lakukan yg terbaik, insha Allah.


okla, nak share pengalaman aku puasa kat kampus. kalau dulu2, bulan puasa jatuh time kitorang tgh stadi, maksudnya kena g klas la kan...so, ade la bazar utk students gi shopping juadah utk berbuka. memang meriah tak hengat.


kadang2 malas nak gi, sebabnya orang ramai sgt (dasar pemalas!). hey, betulla... ada yg sanggup beratur panjang2 and bhimpit2 asalkan dapat beli juadah feveret. kadang2 angkut segerombolan rombongan gi bazar, pusing2 tawaf 2 3 round, last2 beli sebungkus nasi n air. tu je... e eh... tula namanya student kan. rindunya suasana tu.


sekarang, da lebih 10 tahun berlalu. suasana tu da tak sama lagi. kebetulan tahun lepas and tahun ni, bulan puasa jatuh pada cut…

Jom Pitching

Assalamualaikum...
hehe, hai bubu
Senyap je, wujud lagi ke tak?

Aku ada je kat sini. maklumlah, bz sikit (jawapan cliche sgt).

Well, aku nak update sikitla pasal pe yg konon2 bz sangat tu eh...

Menjak-menjak ni aku ada buat proposal company utk pitch kat stesen tv. (selalunya dorang akan buka tender setiap tahun).

So hari tu da buat, da gi pitching and then masih berbaki lagi beberapa proposal yg perlu diimprovekan lagi..aiyakkk

Anyway, yg buatkan aku stress tu adalah...
Date yg sama, aku terpaksa submit draft utk thesis proposal haku chapter 1 and 3.

Aku pening, ulang-alik dari umah ke kampus ke opis, penat oiii, sapa kata xpenat.

Ada yg cakap, jadi student ni senang, relax je, xyah risau, xyah pening, goyang kaki, lepak2, gusip2 kat coffee bean, tengok muvie, makan2, jalan2 travel sana sinun..
hoyyyyy!!!!
da tu kenapa masa korang study dulu, korang asek nangis sampai berbaldi-baldi airmata? kenapa kenapa? sebab senang eh??

hahaha, 10 tahun dulu senang dik oi, masa aku amek degree du…