Posts

Showing posts from February, 2015

Kisah Duit BRIM 2015 dan Baucar buku

Salam 
saya nak cerita ni pagi tadi tengah buat esaimen gatal tangan check cimbcliks tengok-tengok balance bertambah..opocot teruih duduk tegakkan badan
cek, cek, cek.. ohowww bantuan BRIM rupanya syukur alhamdulillah aku da kesempitan wang hujung2 bulan ni okla tu kan semalam aku murung  sebab sebab sebab fikirkan aku dapat baucar buku
bukan aku tak sudi tapi aku lebih banyak luangkan masa dgn buat research buku-buku sekadar jadi peneman sebelum tidur belek2 kulit buku, letak balik nak baca ke tak nak nak ke tak kalau baca takut habis 1 buku tu kang kalau tak baca... krik krik krik
tak sampai hati la pulak... (berazam dlm hati akan baca buku esok, insyaallah kalau aku masih dpanjangkan usia)
pssstt...buku kesayangan aku buat masa sekarang ni - - - CATATAN MAT LUTHFI

Minat Cerita Tamil

Image
hai hai hai selamat petang....
weee aku baru pas layan cerita Tamil yang baru diupload ke youtube beberapa hari lepas. cerita 2014.
cam tertanya-tanya la best sangat ke cerita tamil ni, sampaikan da cecah 1 juta viewers dalam 6 hari???
iissshhhh musykil aku. godek2 komen orang, ramai cakap best. aku memang pantang bab2 camtu.
tajuk ceritanya YEVADU. oh ye sebab utama nak tengok cerita ni sebab ada AMY JACKSON. hehehe suka tengok dia, lawa sangat.
sebelum ni aku penah tengok dia berlakon dalam cerita EKK DEEWANA THA. ni antara cerita dia yang pertama. memang agak kaku sikit dia berlakon masa ni. banyak komen negatif berbanding positif. tapi bagi aku, aku sangat2 suka jalan cerita dia yg boleh buka mata orang pasal perkahwinan blainan kaum, puak, bangsa, budaya bla bla bla....

Amy ni dia seksi sikit, sebab keturunan British, makanya tak pelik la kan kalau pakaiannya agak mencolok mata. Filem kedua Amy, I, aku tengok kat wayang ngan adik aku. Well org usha pelik sebab ktorg berdua je pa…

Wordless Wednesday

Image
Assalamualaikum...

:::what a hectic week:::









Perginya Seorang Ulama' Terulung Tok Guru Nik Aziz

Image
Salam 
Sayu rasa, pilu...hiba... macam-macam perasaan datang bila dapat tahu berita pasal Tok Guru telah meninggal.
Aku tengah minum, sambil dengar IKIM, tiba-tiba terus tersedak!!!
Aku capai handphone, pastu terus tanya adik2 aku. Aku nak dapatkan kepastian. Lambat pulak dorang reply, aku pun tengok FB. 
Maklumlah FB lebih pantas dari TV3, Astro Awani, Bernama, CNN sume. Ramai "freelance reporter" kat dalam FB nuh.


Berlinangan airmata tatkala mendengarkan bait-bait doa dari Ustaz Syed Norhisyam, suara Ustaz pun
dah serak-serak basah, menahan sebak. Kemungkinan terkilan sebab tak dapat menghadiri majlis pengebumian dan memberikan penghormatan kali terakhir untuk Tok Guru kesayangan ramai. Mana 
mungkin ada pengganti Tok Guru buat masa ini. Kata-kata Ustaz Syed masih aku ingat, 
Allah menarik ilmu kita dengan mengambil (mematikan) para ulama' Allah Allah Allah...

Alangkah damainya melihat pemergian Tok Guru diiringi dengan laungan takbir dan doa oleh seluruh umat Islam.
A…

Wordless Wednesday

Image

Tips hadapi temuduga berkesan

Image
salam 
hai hai...
masing-masing buat apa tu? kalau graduan yg baru habis belajar, mesti dok sibuk intai2 kerja dekat jobstreetOhjobjenjobs dan lain-lain sumber lah. kita boleh try tanya kwn2, mane la tau ada kerja kosong dekat company dorang. kalau tak tanya, maka kita yg rugi, kan kan??
ok la, nak cerita banyak pun tak guna. berlambak tips yang kita boleh dapatkan.. juz google je. ada sesetengah tips tu sangat membantu. tapiiiiii tu semua bergantung pada interviewer kita nanti. kadang2 dorang dapat teka apa jawapan kita, sebab tu dorang saje nak test..test..test..
lagipun tak guna dok hafal jawapan2 yg kita dapat kat google tu kalau kita terlalu nervous. relax..okay jom usha tips2 yang cool tuh. check it out!!!

Tahu position apa yg kita apply, jangan main hentam apply je asalkan boleh. buat research sikit pasal company yang kita apply tuuu. nanti takde la kita terkial-kial bila ditanya pasal background company dorang, baca sikit pasal visi, misi, kejayaan dorang, latest news pasa…
Image
Salam...

 Selamat pagi, صباح الخير, 안녕하세요, おはよう, நல்ல காலை, 早安, chào buổi sáng, Good Morning,


tetiba tergerak pulak nak belajar ucap "selamat pagi" atau greetings dalam pelbagai bahasa yg ada dlm dunia ni.

bukan apa, saje je konon nak buat orang terkejut. miahaha..


 takla, kisahnya camni, masa dalam kelas tadi, aku berkenalan dgn seorang gadis comey lotey, Shahnoza namanya and dia berasal dari  Uzbekistan. Lawa sangat, terpegun aku sekejap. ecehhh

Aku pun tegur dia, then kitorang borak2 jap, pastu dia offer nak kasi pinjam buku and slide subject Advanced Quantitative Method. waaaa bestnye....

pastu pastu mata aku pun melilau ke kiri ke kanan, ke depan ke belakang,...haiiii

mana student dr Malaysia ni..takkan aku sorang je oiii..oiii

then, ada la dalam 3 4 orang students local masuk. aku rasa dorang ni ex-uia. hehe..

lega sikit sebab ada geng. tak lama tu, sorang gadi lagi melangkah masuk ke kelas. dak laki kat depan aku tegur dia, yayyyy dia dr Malaysia. woahh kemain hepi lag…

Wordless Wednesday

Image
yeahhhhhh!!!!

First Adv Quantitative Methodology class =)

Image
Assalamualaikum dan selamat malam

hehe konon-konon nak tunjuk rajinla dok belek-belek nota yg aku salin dlm kelas hari tuuu..hampeh tak paham apepun tengok tulisan sendiri..miahaha

so far, Sir aku memang best and klaka orangnya. dia pandai amek hati student. maklumla, blaja bab mengira ni kena fokus betul2. kalau tak abisla. dah la cume 2 ke 3 orang je student dalam kelas tu amek course sama ngan aku..wuaaaaaaaaaaa

then cam biasala, sume kiri kanan dak foreigner, mane kawan2 aku ni??? tak jumpa pun!!!

finally sorang gadis muda dok sebelah aku. dia daripada uia kuantan. amek maths pastu minor finance. yeayyyy..finally ade kawan!!

susahnya la nak jumpa kawan yg betul2 kawan sejak masuk sini. life postgrad dah tak sama macam life masa undergraduate dulu. dulu kawan bsepah kiri kanan, kat mana2 pun ada kawan. sekarang ni masing2 dengan hala tuju sendiri..ishhhhhhhhhhhhhh

kenapa??
kenapa??
kenapa??

okla berbalik pada kelas aku tu, kelas aku sume petang smpai malam, berhenti jap utk solat m…