Posts

Showing posts from November, 2015

Cerita Tamil lagi -Velayudham

Image
Hai hai Ni alkisah sebelum midterm hari tu. Aku sempat tengok movie Velayudham (superhero), sambil2 godek bahan dari tenet. Nak habiskan cite tu ambik mase 2 hari. eh bukan sebab cite tu panjang sangat. tapi banyak benda nak setelkan. pergi kelas then balik tu sambung tengok lagi sambil lipat kain, erkkk complicated!
okayla, cite ni lakonan Vijay klu tak silap. die ni memang best kalau berlakon filem. hebat gituh. pelakon wanitanya termasuk Hansika Motwani, Genelia, and Saranya. 
cerita die...pasal sorang abang yg terlalu sayangkan adik perempuan dia n sanggup buat apa saja demi adik die. lagipun parents dorang da xde da. walaupun kena keji, kena maki, kena marah ngan penduduk kampung, tapi si abang tetap pertahankan adik dia. 
wartawan atau pemberita yg siarkan berita pasal terrorist akan dibunuh oleh penjahat. so dlm cite ni ada seorang wanita dan beberapa wartawan lelaki telah dibunuh. tapi, wanita tu tak mati. dan dia bersumpah akan ada seorang wira/hero akan datang selamatkan neg…

Sotong Masak Kunyit Prap Prap Suka Hati

Image
Assalamualaikum
Jalan-jalan blogwalking tadi, then teringat psl resepi baru aku try last week.
Actually ni resepi dr bestfren aku...
tapi aku da tukar sket ikut kesesuaian, maklumla aku tak leh makan pedas sgt. nanti perutku mengamuk uols

okay berbalik kepada tajuk entry kali ni, kenapa namanya cenggitu?
hahaha, sebabnya kita memang masak ikut suka hati.. tp hasilnya boleh tahan, yummy2.

resepi sgt mudah and simple bagi yg baru bjinak2 nak belajar masak. eh, xpandai masak tak ape, janji kita rajin mencuba. lama2 hebatla tu. kan kan...

Bahan2 untuk diperap:

- 1/2 kg sotong yg sudah disiang dan dpotong cincin
- serbuk kunyit 2 sudu
- cili boh 1 sudu
- kicap masin 1 sudu
- kicap manis 1 sudu
- ajinomoto secubit
- garam dan gula secukup rasa



Bahan2 di atas perlu diperap sekurang-kurangnya 1/2 jam sebelum dimasak

Bahan2 untuk ditumis

- bawang putih 3 ulas (dihiris halus)
- bawang merah sederhana besar 2 ulas (dihiris halus)
- cili padi 2 (dipotong kecil2)
- serai 2 ikat (diketuk)

Cara masak:-

M…